כולם מדברים על הסכנות שבאינטרנט, החל מחשיפה של בני נוער לתכנים אלימים ועד להאקרים חשוכים שגונבים דוחות כספיים מבנקים. הטווח הוא באמת מאוד גדול, ולא תמיד רלוונטי לכל האוכלוסייה.
אז מה רלוונטי לנו, בני דור ה-Z? למה כדאי שנשים לב ואיך נתמודד אם כבר נפלנו קורבן לאיום שכזה?

הנה 3 איומים בולטים שחובה שנכיר:

פישינג (דיוג)-
טכניקה שמטרתה להשיג נתונים חשובים על זהות המשתמש על מנת להיעזר בהם בעצמם או למכור אותם. מדובר בשיטה נפוצה וקלה יחסית לביצוע תקיפת סייבר שבאמצעותה ניתן לגנוב כסף, מידע, לנעול חשבונות ברשתות חברתיות ואפילו להסתנן לתוך ארגונים.

איך נזהה פישינג?
לרוב, ניתקל בטכניקה זו דרך קבלה של מיילים או הודעות טקסט עם לינק שלחיצה עליו תעניק גישה לפורץ למכשיר הסלולר/המחשב. לעיתים ההודעה תישלח “מטעם” בנק, דואר ישראל ואפילו  עלולה להגיע ממישהו שנמצא באנשי הקשר שלכם- כמובן שלא באשמתו. אם ההודעה נראית מוזרה, כתובה עם שגיאות כתיב ואקראית (למשל, תקבלו אותה ממכר שלא דיברתם איתו עשור), סיכוי גדול שמדובר בפישינג.

אם כבר נפלנו ל’פישינג’, מה צריך לעשות?

  • אם מדובר בפישינג של פרטי אשראי, קודם כל דאגו ליצור קשר עם חברת האשראי והתריעו בפניה על גניבת האשראי שלכם. 
  • וירוסים עלולים להדביק מכשירים אחרים דרך האינטרנט. נתקו באופן מיידי את המכשיר המודבק מהרשת.
  • שנו את הסיסמאות שלכם על המכשיר המודבק.
  • אפסו את המכשיר-זה יביא למחיקה מלאה של כל מה שעל המכשיר, כולל הוירוסים.
  • צרו קשר עם החברים, המשפחה והמכרים והזהירו אותם.
  • דווחו למערך הסייבר הלאומי שזמין במספר 119.

פריצה למצלמות רשת-
שיטה קלה יחסית לפרוץ לפרטיות היא באמצעות חדירה למצלמות רשת וזאת משום שלרוב הן לא כוללות מחסומי אבטחה כמו סיסמאות גישה. חוץ מהסכנה הברורה של דליפת תמונות גוף ופנים, פריצה למצלמה עלולה להוביל לגניבת פרטי כניסה לאפליקציות ואתרים שונים כמו רשתות חברתיות וחשבונות בנק- הכל בעזרת צפיה בכם מזינים את הסיסמה בעת ההתחברות לחשבון כזה או אחר.

איך נזהה פריצה למצלמות רשת?
הסממן הברור ביותר לכך שפרצו לנו למצלמה הוא שנראה תמונות או פרטים אינטימיים שלנו, כמו סיסמת התחברות לרשת חברתית למשל, מפורסמים בפומבי. חוץ מסממן זה, חשוב לשים לב אם נוספו קבצים למחשב או לחלופין הוסרו כאלה שהיו קיימים לפני כן. אם האור במצלמה דלוק גם כשאינכם משתמשים במצלמה, סיכוי גדול שהיא נפרצה. 

פרצו לנו למצלמה, מה לעשות עכשיו?

  • נתקו את המצלמה מהאינטרנט ומהחשמל.
  • צרו קשר עם היצרן ובררו אם ישנה אפשרות שיישתלט עליה מרחוק ויסיר את הפריצה.

רוגלה-
רוגלה היא למעשה תוכנה זדונית שמוחדרת למחשבים ולמכשירי סלולר, שמטרתה לעקוב ולרגל אחרי גולשי אינטרנט וההרגלים שלהם בגלישה. את ממצאי המעקב והריגול, התוכנה מעבירה הלאה ונעשה בהם שימוש כדי, למשל, להפיק רווחים כספיים.

איך נזהה רוגלה?
סממן מובהק שמעיד על הימצאות רוגלה הוא התרוקנות מהירה מהרגיל של הסוללה. בנוסף, במידה והמכשיר מתחמם גם כשלא נעשה בו שימוש, יתכן שמופעלת עליו הרוגלה. הודעות מוזרות וקישורים חשודים גם עלולות להצביע על רוגלה.

מה נעשה אם נפלנו קורבן לרוגלה?

  • עדכנו את המכשיר למערכת ההפעלה החדשה ביותר, יתכן וזו תסייע להיפטר מהרוגלה.
  • הסירו קבצים חשודים מהמכשיר.
  • אם כל זה לא עובד, אפסו את המכשיר-זה יביא למחיקה מלאה של כל מה שעל המכשיר, כולל הרוגלות.

אז איך אפשר להבין באיומי סייבר?
פלטפורמות רבות מציעות קורסים בתחום הסייבר, אחת מהן היא
קרנליוס. מכללת קרנליוס מלמדת את תלמידיה מהבסיס את הקורסים השונים, ללא צורך בניסיון קודם. בעזרת סימולטור ייחודי המדמה תקיפות ממשיות, צוות מורים מהטובים בארץ ועזרה בהשמה, קרנליוס נחשבת למכללה המתקדמת והמובילה ביותר בישראל.

נשמע מעניין?
השאירו פרטים ונחזור אליכם עם כל המידע על לימודי תחום הסייבר במוסד המוביל בישראל >>

** המאמר עודכן לשנת 2024